Takk for det gamle!

At vi Bergensere “e nokke for oss sjøl” er vel ikke noe nytt. Og vi sier altså “Takk for det gamle” nå i romjulen. Godt nytt år kommer først når vi møtes igjen i det nye året! Nyttårsaften skal vi feire sammen med gode venner og ungene i morgen. Får håpe det ikke blåser like mye som det har gjort i dag, for da er det mye fyrverkeri som kan ta feil vei….og mange penger som kunne vært spart. Jeg er optimist og satser på at kvelden blir strålende, det viktigste er likevel å være sammen med noen man er glad i. Så litt regn og vind setter ikke noen demper på feiringen. Jeg har meldt meg som sjåfør i morgen, og da kan jeg bla bestemme hvor seint det skal bli…orker ikke kjøre sånn langt ut på morgenkvisten hjem igjen.

I dag så fløy det inn en gjest her til meg. Ikke visste jeg at disse fortsatt var ute og luftet seg….trodde de gikk i “hi” eller noe sånn på sensommeren.


En diger VEPS! Den var litt dorsk, datt litt ned igjen når den kom til en hindring på vinduet. Men den var jo i konstant bevegelse, så det var ikke lett å ta bilde av den! Den måtte selvsagt velge et lite vindu bak sofaen, sånn at jeg måtte flytte den frem og nesten krype nede på gulvet for å se den – men jeg måtte jo ha fotobevis! En annen ting som kom veldig tydelig frem her, er at den som malte vinduet utvendig sist slurvet veldig! Snakk om å grise maling på ruten. Her må barberbladet frem i morgen!

På søndag så våknet vi til noe hvitt på bakken. Snøen holdt seg i to dager i denne omgangen. I går var det nesten så vi kunne se at snøen smeltet og forsvant. Og i dag har det  blåst! Noe helt enormt! Tak og vegger har blåst av hus her i byen, garasjer har funnet seg andre plasser å være, broer har vært  stengt, og folk som ikke skal noe ute har blitt bedt om å holde seg inne. Så da er jeg inne da. Måtte bare ut å kjøpe litt forsyninger til kjøleskapet. For vi har spist opp mye av julens proviant. Og julen slutter brått, for nå er det ikke nisser på melkekartongene lenger. Kanskje meieriet burde flyttet juleperioden sin….Jeg trenger ikke nisser i slutten av november, men jeg kan godt ha “nissemelk” til 6.januar (13.dag jul). Men det spiller jo ikke så veldig stor rolle da, for melken smaker jo det samme – uavhengig av bilde på kartongen:-)

Søndag var det sol og nydelig vær… og bittelitt snø. Det er snø på bakken altså, selv om det ikke ser sånn ut på bildene her…

…men med litt godvilje kan man se at det svarte hustaket har fått et tynt, tynt lag med hvit snø 🙂
Tusen takk for at DU har vært innom bloggen min, det er koselig med en kommentar bare sånn at jeg vet litt hvem som er innom. For gjennom bloggen har jeg truffet mange koselige folk, og jammen har jeg vært så heldig at jeg har møtt flere av dem i det virkelige livet også. Det er utrolig koselig!

Vi blogges i 2016 – et nytt år med nye muligheter!

God Jul fra Margarites <3

Når regnet hamrer på ruten, men det er varmt og godt inne – da er det jul i Bergen! Julestemning handler ikke om snø og rim på trærne ute, men om det vi skaper rundt oss inne. Og her er juletreet pyntet, røde lys er på plass, noen engler og nisser – og julemiddagen skal snart i ovnen. Bordet er dekket og vi er klar for julefeiring. Værgudene var med meg tidligere i dag når jeg var på kirkegårdene og tente lys for dem som ikke er her lenger, men som likevel er med meg i hjertet. Det var nesten oppholdsvær, og etterpå kom det skikkelige regnet.


Her er et bilde fra juletrefesten på jobben. 5-åringene har pyntet juletre, og det ser nesten ut som de har tømt kassen med julepynt over treet. Men akkurat her så er det sjarmerende 🙂 Julenissen kom selvsagt på besøk, og ingen av barna klarte å gjette hvem det var. Så tusen takk for en super utført jobb Missmusicalqueen.

Vil med dette ønske dere alle en RIKTIG GOD JUL!

Ett skritt nærmere…

Det fjerde lyset er tent i adventskransen, og det er absolutt et bevis på at julen er like rundt hjørnet. Jeg var flink i går, og klarte faktisk å bli ferdig med julegavene. Til og med svineribben til julaften fikk jeg kjøpt i går – så nå begynner ting å falle på plass. Nesten… ja for det er litt julepynt som skal frem, noen duker som skal strykes og så er det alltid noe som må ryddes. (For ikke å snakke om vaskemaskinen som må jobbe på høygir. Alle skal liksom skifte på sengen siste helgen før jul, alt av klær som er brukt to timer sånn cirka…skal på vask. Det er lettere å fylle skittentøyskurven fremfor å brette klærne sammen igjen) Og så er det all den vanlige klesvasken som bestandig er der…)


Men med mandagen til hjelp så tenker jeg at jeg kommer veldig mye nærmere målet mitt. Og jul blir det uansett.


Ha ha litt Texas julepynt fikk sneket seg med på treet i år – for ja, det ble pyntet i kveld. Eldstejenten og mannen tok seg av det. Bare for at vi skal slippe stress og mas på onsdag. Da er drømmen å sitte med beina på bordet å gjøre ingen ting…bare la julefreden senke seg. ( Ok med duk på bordet og levende lys, så har jeg selvfølgelig ikke beina oppå bordet, men det høres så herlig avslappet ut).

Skulle komme meg til sengs kl 23.00 i kveld for en gangs skyld! Men det røyk, gitt – i kveld igjen. Av en eller annen grunn blir det alltid etter midnatt jeg finner sengen, og i dag er intet unntak. Men snart er det natt, og i morgen er det juletrefest på jobb. Med gang rundt juletreet, sang og unger som spiser pølser og ketchup med mer enn bare munnen. Og som kommer til å bli alt fra skeptisk og til livredd for nissen som kommer. Ikke greit å være 1 åring og treffe nissen. Ha en fin mandag 🙂

En smultering, en smulterinng…

“…det er en ring med mat omkring. Og har den ikke mat omkring, så er det ingen smultering. En smultering, en smultering, det er en ring med mat omkring”.

Ja i dag har det ikke bare blitt en smultring, men 129 smultringer her hjemme. Det betyr at vi har smultringer frem til neste høst…nesten.


Jeg lager mine smultringer uten å kjevle, så da går det som en lek. Jeg bruker “smultringbakeren”.


Denne har jeg brukt i flere år nå, og det går ca 1 time å steike hele porsjonen jeg har laget. I år ble det altså 129 ringer.


Her lar jeg deigen sige ut i smultgryten, så kan de kose seg litt i varm smult…


og Hokus, Pokus…etter et par snuomganger så er de ferdig


Og jeg synes det er gøy å bygge smultring tårn 🙂 Men nå har de funnet veien til fryseboksen, så tar jeg opp noen om gangen og gir dem et par minutter i steikeovnen…så blir de helt som nylaget 🙂

I går bakte vi pepperkaker, så nå regner jeg med at min julekakebakst er ferdig.


Jeg har tenkt å pynte disse litt også, sånn at det er lettere å se hva de egentlig er. For fortsatt blir jeg litt nostalgisk og liker Houston formene mine godt: en cowboyhatt, en Saguaro kaktus, en cowboyboots, en cowboy, og Texas kartet. Selvfølgelig ble det både menn, koner, griser og juletrær også…og utrolig mange flere former. Det samler seg litt i årenes løp.

Ønsker alle en fin 3.søndag i advent 🙂

En engel…

I Cuskima sin adventskalender er dagens oppgave å vise frem en engel. Jeg har ikke kommet så langt at juleenglene har kommet ned fra loftet, men jeg har da en hverdagsengel! En engel jeg fikk av en liten gutt en gang, som betyr mye. Den står i stuen min hver dag og jeg er blitt så utrolig glad i den!


Og etter at jeg fikk denne, så har jeg skaffet meg flere figurer i samme serie, fordi noe i dem treffer meg så utrolig bra. Jeg synes de er så nydelig. kanskje fordi figurene heter noe spesielt også. Dette er Guardian Angel, og ble gitt som et symbol… og som jeg syntes var veldig hyggelig. Figurene har ikke ansiktstrekk, men de sier likevel så utrolig mye.
Så hermed er min “søknad” til julekalenderluke nr 9 hos Cuskima levert.

Ha en fortsatt fin kveld 🙂

Kjersti’s kakemenn…

Ja jeg har ikke tatt Kjersti sine kakemenn, men jeg har testet ut oppskriften hennes. Den var veldig god og kan anbefales, men jeg må nok lage en runde til…med litt mindre mel! Mine kaker måtte det rå muskelkraft til for å kjevle ut, og når de stekte krympet de 1/3 av original størrelse. Men gode ble de…så det var ikke neo å si på smaken!


Selvsagt ble det litt mimring når jeg fant Texas formen.


Jeg bodde ett år i Houston, og det er nesten der hvor konditorfargeprikken er (nei, jeg har ikke skåret meg og blødd på kaken). Jeg måtte jo selvsagt ha en Texas form når de solgte det. Og Ja, jeg kunne godt tenkt meg en Norge-kakeform også.

I Houston på denne tiden var det julestemning – tross rundt 20 grader. Men det var så mye julelys, så vakkert og stemningsfullt!


Palmer med lys, mens man rusler rundt i t-skjorte

Houston Zoo dekorerte med millioner av lys


Kjøpesenterne hadde juleutstillinger jeg aldri har sett maken til…


Det var juleparade på elven i San Antonio når vi var der


Nisser, alver og engler på båt etter båt nedover elven. Her ble det julestemning!


Noen hus hadde så mye lys at huset forsvant i “lysskogen”


Trestammer fikk lys over hele seg, og bare gjett om det er stemningsfullt å kjøre i disse gatene


En nisse som blir trukket av et “liksom reinsdyr” – ligner mer en forvokst kanin, i en av hagene…

Her ble det mye mimring…bare fordi jeg skulle lage kakemenner…av Kjersti sin oppskrift…

som jeg hadde alt for mye mel i …

og fordi jeg fant kakeformer fra Texas…

og så krympet Texas kaken min…

og da begynte jeg å tenke på Houston og Texas og det året jeg bodde der borte…

Ha en god natt med fine drømmer 🙂

 

En etterlengtet fridag…

Ja gjett om jeg har gledet meg til å ha en ekstra fridag! Det var i dag, og det var nesten ikke grenser for hva jeg skulle rekke over… For å si det sånn – jeg har stått på kjøkkenet i stort sett hele dag. Men jeg valgte det selv altså! Jeg sto opp litt senere enn vanlig og gikk i gang med å lage deiger. Så ble det tid for litt frokost og en kopp te – for det er viktig å kose seg litt også. I løpet av dagen har jeg bakt rundstykker, julebrød, Berlinerkranser, Serinakaker, Peanøttkaker og Potetmelstopper (eller Sandboller/sandkaker er det noen som kaller disse). Sistnevnte var det forresten eldste jenten som tok seg av.

Det ble ingen julegavehandling, og ingen vasking i dag…bortsett fra “ørten” runder med oppvask 🙂 Bilder glemte jeg å ta, for alle har vel sett både julekaker og rundstykker før. Men jeg tenkte jeg skulle dele oppskrift på Peanøttkakene. De er nesten som havreflarn, bare med peanøtter i, sånn at de blir både søt og salt. Og dermed er de en av familiemedlemmenes favoritt her i huset.


150 gram smør og 4 dl sukker smeltes ved svak varme


6 dl små havregryn, 4 ss hvetemel, 2 ts bakepulver, 2 ts vaniljesukker blandes og røres forsiktig opp i gryten som er tatt av varmen.

2 egg røres sammen og røres i resten av ingrediensene. 250 gram salte peanøtter blandes i til slutt.

Deigen blir klissete. Settes på steikebrett med teskje. Kakene flyter utover. Stekes ved 200 grader i ca 8-10 minutter


Fordi det er peanøtter i flyter kakene litt ulikt utover, men det kalles personlighet 🙂 Dette er en ganske stor oppskrift og jeg fikk ca 110 kaker. Det burde holde lenge!


Putt dem i boks og gjem dem for husets hankjønn om du vil de skal vare… 🙂 eller fortell hvor de står og la dem kose seg litt innimellom 🙂 De er jo laget for å bli spist, og de går unna her i hvert fall.

I morgen er det arbeidsdag igjen, og neste ekstra fridag blir en dag i romjulen.. Så de neste dagene er det ettermiddager som gjelder for julegaveinnkjøp og vasking/rydding. Men jeg vet at det blir jul uansett  selv om ikke alle planer har blitt utført. Det er viktig å ikke slite seg ut heller i en travel førjulstid. Ha en fortsatt fin uke 🙂

Julebordshelgen…

Dette har vært en travel helg med to julebord. Vi startet på fredag med julebord på jobben. Her var det god mat og god stemning, og vi var ca 20 stk, derav to menn. Og jeg er heldig å jobber med en av mine bloggvenner, Missmusicalqueen. Vi satt side om side ved bordet og hadde en flott kveld inkl selskapslek!


Veronica og meg 🙂

Lørdag hadde vi julemiddag med juleverksted først, hos min bror. Det er en tradisjon vi innførte for første gang i fjor, og som var så vellykket at det var en tradisjon alt da vi dro derfra! Vi er fire søsken med ektefeller  (men i år var vi bare tre, for storebror og svigerinne hadde tatt seg en weekend i utlandet akkurat denne helgen) som starter med juleverksted, så her har vi samlet doruller, glitter og stoffbiter i hauger i god tid i forveien. Det ble ganske fine kreasjoner, og vi skravler nok mer enn vi er kreative…

Gløgg i koppen er godt, og vi sitter ute i min bror og svigerinnes “Havestue” som for anledningen er pyntet med nisser og lys og godt med varmelamper. Flott julestemning og det mangler ikke på materialer å lage noe av… Juleverkstedet varer i tre timer, men etter to timer får vi en oppgave av lillebror. Vi får utdelt hver vår nisselue som vi skal sy navn på (og det er her jeg begynner å tenke på ansiktene jeg skulle sy på nissene mine dagen etter… så jeg sender oldemorbloggen en tanke). Tror ikke jeg skal skryte på meg de beste broderings kunstene…


Men her er nok et bevis, luen min fikk navn! Mannen min var ekstra kreativ…han bøyde til piperensere som han sydde fast. Vi hadde en herlig kveld, og nydelig julemat


Pinnekjøtt, kålrabistappe og poteter (pinnefettet står jeg over). Nydelig mat, så takk til lillebror og svigerinne for at de steller i stand denne fantastiske kvelden 🙂

Det ble seint i seng både fredag og lørdag, og i kveld skal jeg nok komme meg i seg til nesten normal tid. Må bare tømme en vaskemaskin først, så litt tid går det. Men pytt sann – jeg har en fridag fra jobb i morgen, og planen er å være veldig effektiv. Skal bake en del, og håper å få unna noen gaver, og så skulle jeg jo vasket inni noen skap…men det er det jo bare meg som ser så det er en viss fare for at det punktet blir strøket fra listen…

Hva jeg klarer å få gjort i morgen skal jeg heller dokumentere i morgen, men nå må jeg ta unna noen klær, og gjøre klar til ny vaskerunde i morgen. Skulle ønske noen kunne finne opp en skittentøyskurv som aldri ble mer enn halvfull…sånn at det ikke føles som om det er et hav av klær som til stadighet venter på vask (Nå kan det ha noe å gjøre med at jeg har skiftet på sengen og tatt ned alle stue og kjøkkengardiner og lagt til vask…)

Ha en strålende mandag 🙂 

Jeg gjør ting jeg ikke kan…

Så var det søndag…og jeg hadde lovet at på søndag så skulle jeg brodere ansikt på flaskenissene som jeg strikket i fjor… Jeg fikk oppskrift og inspirasjon av Oldemorbloggen for hun lager de flotteste små og store flaskenisser, troll og tusser til Eventyrskogen, musefamilier og mye, mye mer. Jeg har studert fremlengs og baklengs, bloggen og bildene hennes – så sånne nisser ville jeg også lage. Litt pirk, men det burde gå. Og det gjorde jo det. Så var det ansiktet da… Oldemorbloggen har de fineste ansikt, helt ulikt noe jeg har sydd tidligere, på sine figurer. Hun har forklart i detalj, og jeg har skrevet ut bilder av forklaringen…

men nissene fikk ikke ansikt i fjor. Så glemte jeg dem litt på nyåret, men nå dukket de opp igjen, og nå har jeg til og med fått en liten munk fra designeren selv, sånn at jeg kunne se ordentlig hvordan fjeset skulle bli. Så da var det bare å gå i gang for meg også.


Og her ligger to av de stakkars nissene…så da var det bare å finne frem nål, tråd og tålmodighet…


Her er originalen til venstre, mens min nisse så vidt har lært seg å se. Skjegg og hår gjenstår…


Det begynner å hjelpe…


Taadaa…nissen min er ferdig! Og jeg er ganske så fornøyd med resultatet. Litt pjuskete på håret, men det garnet jeg har kjøpt til hår og skjegg var litt loddent og sy med. Jeg sydde også ansikt på en liten nissekone til miniflasker. Hun fikk blå perler til øyne, og det var ikke så fint. Så nissegubben i samme størrelse skal få svarte. Til han må jeg også strikke ny lue, for jeg synes den jeg hadde strikket virket så liten.


Blå øyne ble helt feil, så jeg bør kanskje skifte dem ut. …men jeg har da gjort et tappert forsøk…og jeg skal gjøre ferdig de to andre også. En liten nissegubbe og en stor nisse til, med litt annen genser 🙂


Så med dette beviset, sier jeg Tusen takk til oldemorbloggen for fantastisk hjelp og støtte ifm mitt syprosjekt av disse ansiktene. Og for mønster og ideer til både nisser, munker og engler. Det er bare å besøke bloggen hennes, og du vil bli overrasket over alt hun finner på – en skikkelig kreativ dame, som til og med var på slottet hos Kongen og Dronningen nå i høst!

En nydelig morgen

3 desember og regnet og haggelbygene vi har hatt i det siste er foreløpig borte. Ute er det stjerneklart og måneskinn


Her ser det nesten ut som ganske full måne, men neida – det er bare nydelig måneskinn.


Sånn ser den ut på “ordentlig”

Og med dette ønsker jeg deg en fin 3 desember, i det jeg løper avgårde til jobben 🙂